Skip to content

Barcelona Ciutat Morta i tants d’altres.

.

Era una vesprada de l’hivern del 93 a Nova York. Jo tornava cap a casa tot escoltant la radio quan la música em va anar alentint el pas fins a finalment aturar-me. Tot i el fred de la nit, em vaig quedar clavat en un banc de Riverside Drive, davant del riu, una bona estona. Escoltant la música; sentint la veu. No vaig ser l’unic.

Aquella nit foren molts els ciutadans de Nova York que s’aturaren o fins i tot pararen els cotxes per acabar de sentir aquella peça que sonava a la radio. Era la tercera simfonia de Henyrk Górecki. Tres moviments: dos cants de mares per fills morts i un d’una filla a la mare abans de morir. Incomprensibles paraules en polones que arribaven a l’anima.

El marc institucional que ens hem donat com a societat, ens obliga a ser racionals i a confiar en les institucions fins i tot a l’hora de relacionar-nos entre nosaltres. Pero les institucions no son humanes, no tenen sentiments i per tant no tenen cap problema en actuar contra les persones que posen en dubte el sistema o per cobrir els seus propis errors.

Ara be, els sistemes no ens han eliminat del tot la part humana. Fins i tot en ciutats tan dures i agressives com Nova York les persones s’aturen si la música els emociona. I una foto, unes paraules o un documental a TV pot desmuntar en qüestió de segons les millors mentides de l’administració.

Es quan connectem emocionalment amb les altres persones, que veiem que no son justificables tots els comportaments de les institucions i ens avergonyeix el que potser hem permes al deixar que sigui el sistema qui es cuidi de tot amb l’excusa del nostre benestar.

No podem deixar que sigui l’estat l’unic capaç de poder fiscalitzar l’Estat. Hem de girar la truita i oferir a les persones les eines i l’educació per a que siguin elles qui es responsabilitzin de fiscalitzar l’Estat doncs al cap i a la fi, l’Estat es tant sols la nostra eina per gestionar-nos i no a la inversa.

No voler conèixer que fan les nostres institucions no evita que siguem una mica responsables del mal fet.

Tercera simfonia de Gorecki Completa

https://www.youtube.com/watch?v=ZVITZUQ_uIU